Składniki;

1/2 kg. skwarek przekręconych przez maszynkę
30 dag cukru
2 paczki cukru waniliowego
4 duże jajka
1 kg. mąki pszennej
4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

 

Wykonanie;
Wyrobić wszystkie  składniki najlepiej ręką  gdy ciasto zbyt gęste i trudno połączyć,dodać 1 – 2 łyżek kwaśnej śmietany. Porobić kulki z ciasta i po jednej wkładać do maszynki z odpowiednią końcówką i ustawić wzór , kręcić i odrywać ręką długości . Kłaść na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wysmarowaną tłuszczem. Piec w temperaturze 180 C . około  15 minut do uzyskania złotego koloru.Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *