Składniki:
3i 1/2 szklanki mąki(około60 dag.)
l i1/5kostki masła lub margaryny(około30 dag.)
1 i 1/4 szklanki cukru (około 30 dag).
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
tłuszcz do smarowania blach
Nadzienie:
1 kg ciemnego agrestu
1 kg. jasnego agrestu
3pojcmniki (po 20 dag.) kwaśnej śmietany)
6 łyżek cukru
3jajka
2 łyżki cukru pudru do posypania
Wykonanie:
Przygotować spód ciasta.
Utrzeć tłuszcz z cukrem na puszystą masę. Kolejno wbić trzy jajka, nie przerywając ubijania. Zmieszać mąkę z łyżeczką proszku do pieczenia i łyżeczką cynamonu, dodać do masy. Całość energicznie mieszać do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Nasmarować tłuszczem blachę piekarnika, umieścić na niej przygotowane ciasto, starannie wyrównać powierzchnię. Opłukać pod bieżącą wodą obydwa rodzaje agrestu, umyć, i bardzo dobrze osączyć. Równomiernie rozłożyć owoce na powierzchni ciasta, bardzo lekko docisnąć. Całość posypywać trzema łyżkami cukru, wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Piecz 15 minut w temperaturze około 200 C. Wymieszać kwaśną śmietanę z trzech pojemników z pozostałym cukrem i trzema jajkami. Tak przygotowaną polewą śmietanową polać owoce na cieście, piecz jeszcze przez 30 minut w takiej samej temperaturze. Wyjąć upieczony placek z pieca, odłożyć do całkowitego zastygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem (najlepiej przesiać cukier bezpośrednio nad powierzchnią ciasta).