Składniki:
Biszkopt:
5 jajek
1 szklanka mąki pszennej
25dag. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki letniej wody
Ciasto kokosowe:
4 białka
15 dag. wiórek kokosowych
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
37i1/2 dag. masła
1 budyń śmietankowy40g.
4 żółtka
1 szklanka cukru pudru
2 duże puszki ananasa
Wykonanie:
ciasta biszkoptowe:
Białka ubić na sztywno dodać cukier i dalej ubijać, dodać proszek do pieczenia i żółtka i dalej ubijać. Do ubitej masy jajecznej dodać 3 łyżki letniej wody i ubijać dalej. Dodawać stopniowo przesianą mąkę i delikatnie wymieszać. Piecz w temperaturze 180 C. piecz 20 minut.Po ostudzeniu biszkopt podzielić na dwie części.
Ciasto kokosowe:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier puder, proszek do pieczenia i dalej ubijać. Do ubitych białek dodać 15 dag.wiórek kokosowych oraz przesianą mąkę i delikatnie wymieszać. Piec około 35 minut w temp. 170 C.
Krem:
Na soku z ananasów ugotować budyń śmietankowy(nie rozpuszczać budyniu w mleku)ma być na samym soku z ananasów. Utrzeć masło z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie dodawać po 1 żółtku i dalej ucierać, dodawać ostudzony budyń po jednej łyżce do utartego masła. Na koniec dodać do masy pokrojone w kostkę ananasy i wymieszać. Układać kolejno: biszkopt, masa ,ciasto kokosowe, masa, biszkopt,masa.Polać esy floresy polewa czekoladową.