CIASTO ANANASOWO KOKOSOWE

Składniki:

Biszkopt:

5 jajek

1 szklanka mąki pszennej

25dag. cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 łyżki letniej wody

Ciasto kokosowe:

4 białka

15 dag. wiórek kokosowych

3 łyżki cukru pudru

3 łyżki mąki pszennej

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

37i1/2 dag. masła

1 budyń śmietankowy40g.

4 żółtka

1 szklanka cukru pudru

2 duże puszki ananasa

Wykonanie:

ciasta biszkoptowe:

Białka ubić na sztywno dodać cukier i dalej ubijać, dodać proszek do pieczenia i żółtka i  dalej ubijać. Do ubitej masy jajecznej dodać 3 łyżki letniej wody i ubijać dalej. Dodawać stopniowo przesianą mąkę i delikatnie wymieszać. Piecz w temperaturze 180 C.  piecz 20 minut.Po ostudzeniu biszkopt podzielić na dwie części.

Ciasto kokosowe:

Białka ubić na sztywno, dodać cukier puder, proszek do pieczenia i dalej ubijać. Do ubitych białek dodać 15 dag.wiórek kokosowych oraz przesianą mąkę i delikatnie wymieszać. Piec około 35 minut w temp. 170 C.

Krem:

Na soku z ananasów ugotować budyń śmietankowy(nie rozpuszczać budyniu w mleku)ma być na samym soku z ananasów. Utrzeć masło z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie dodawać po 1 żółtku i dalej ucierać, dodawać ostudzony budyń po jednej łyżce do utartego masła. Na koniec dodać do masy pokrojone w kostkę ananasy i wymieszać.  Układać kolejno: biszkopt, masa ,ciasto kokosowe, masa, biszkopt,masa.Polać esy floresy polewa czekoladową.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *