Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
3/4 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
Ponadto:
1/2 litra śmietany 30%
cukier waniliowy
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka żelatyny
2 kg. bananów
3 dag. margaryny
3-4 łyżki mleka
2 tabliczki czekolady mlecznej
Wykonanie:
Biszkopt:
Białka ubij na sztywno. Dodaj cukier i żółtka, połącz. Ocet utrzyj z proszkiem, dodaj do ciasta, wsyp mąkę i kakao, połącz. Wylej na blachę. Piecz 20 minut w 180 C. Banany obierz, pokrój na kawałki 6-7 cm, przekrój na pół. Ułóż na biszkopcie płaską częścią do ciasta. Margarynę i mleko stop. Dodaj 1 i 1/3 tabliczki czekolady, połącz. Posmaruj ciasto. Śmietanę ubij z cukrami, posmaruj ciasto. Posyp resztą startej czekolady. Schłodź.