CIASTO BANANOWO-ŚMIETANOWE

Składniki:

 

Biszkopt:

 

4 jajka

3/4 szklanki mąki

1/2 szklanki cukru

1 łyżeczka octu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka kakao

Ponadto:

 

1/2 litra śmietany 30%

cukier waniliowy

2 łyżki cukru pudru

1 łyżka żelatyny

2 kg. bananów

3 dag. margaryny

3-4 łyżki mleka

2 tabliczki czekolady mlecznej

 

Wykonanie:

 

 

Biszkopt:

 

 

Białka ubij na sztywno. Dodaj cukier i żółtka, połącz. Ocet utrzyj z proszkiem, dodaj do ciasta, wsyp mąkę i kakao, połącz. Wylej na blachę. Piecz 20 minut w 180 C. Banany obierz, pokrój na kawałki 6-7 cm, przekrój na pół. Ułóż na biszkopcie płaską częścią do ciasta.  Margarynę i mleko stop. Dodaj 1 i 1/3 tabliczki czekolady, połącz. Posmaruj ciasto. Śmietanę ubij z cukrami, posmaruj ciasto. Posyp resztą startej czekolady. Schłodź.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *