CIASTO BRZOSKWINIOWE NA SERKU

Składniki:

1szklanka mąki

1 szklanka cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

6 jajek

1 łyżka kakao

1 łyżka kisielu wiśniowego w proszku

2 szklanki serka homogenizowanego waniliowego

1opakowanie galaretki cytrynowej

1/2 szklanki cukru

1 puszka brzoskwiń

1 polewa czekoladowa

1 kakao

Wykonanie:

 

Białka ubij, podziel na pół. Żółtka utrzyj z cukrem i 2 łyżkami wrzątku. Wsyp mąkę z proszkiem, zmiksuj. Ciasto podziel na dwie części. Do jednej dodaj kakao, do drugiej kisiel, wymieszaj. Do każdej dodaj połowę ubitej z białek piany, delikatnie połącz  Formę wyłóż papierem do pieczenia, wiej ciasto z kakao, na nie wylej ciasto z kisielem, wyrównaj. Piecz około 45 minut w temperaturze 170C. Ostudź. Podgrzej szklankę syropu z brzoskwiń, rozpuść galaretkę. Ostudź, zmiksuj z serkiem, rozsmaruj na cieście.  Ułóż osączone połówki brzoskwiń. W zagłębienie każdej wlej rozpuszczoną polewę czekoladową. Wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc. Ciasto wyjmij z formy, odwróć, usuń papier. Posyp kakao, udekoruj.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *