Składniki:
Biszkopt:
5 jajek
5 łyżek cukru
1 cukier waniliowy
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa kawowa:
2 szklanki mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
1/2 szklanki cukru
3 – 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
25 dag. masła roślinnego
Masa śmietankowa:
2 śnieżki
1 1/2 szklanki mleka
1 cukier waniliowy
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka żelatyny
Wykonanie:
Biszkopt:
Białka ubijamy, dodajemy oba cukry, żółtka i ubijamy chwilkę, na koniec dajemy przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia lekko mieszamy i pieczemy 180 C.około20 minut.
Masa kawowa:
1/2 szklanki mleka odlewamy, resztę gotujemy. Rozrabiamy cukier, żółtka i obie mąki z odlanym mlekiem (najlepiej wymieszać mikserem), powstałą masę wlewamy na gotujące się mleko, mieszamy i gdy się ponownie zagotuje ściągamy z ognia i studzimy. Ostudzoną masę po odrobince dodajemy do utartego masła, na koniec dajemy kawę rozpuszczoną z odrobiną wody (nie więcej niż 1/4 szklanki). Masę równo wykładamy na biszkopt.
Masa śmietankowa:
Żelatynę moczymy w niewielkiej ilości zimnej wody, gdy napęcznieje lekko podgrzewamy aż się rozpuści. Dobrze wystudzone mleko ubijamy ze śnieżkami, dodajemy cukier waniliowy i cukier puder (jak ktoś lubi bardziej słodkie), na koniec zimną żelatynę i wykładamy na masę kawową. Wierzch posypujemy startą czekoladą lub cappuccino waniliowym albo śmietankowym. Chłodzimy aż całość stężeje