Składniki:

Biszkopt:

 

5 jajek

5 łyżek cukru

1 cukier waniliowy

4 łyżki mąki pszennej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa kawowa:

2 szklanki mleka

2 łyżki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 żółtka

1/2 szklanki cukru

3 – 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

25 dag. masła roślinnego

Masa śmietankowa:

2 śnieżki

1 1/2 szklanki mleka

1 cukier waniliowy

2 łyżki cukru pudru

1 łyżka żelatyny

 

Wykonanie:

 

Biszkopt:

 

Białka ubijamy, dodajemy oba cukry, żółtka i ubijamy chwilkę, na koniec dajemy przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia lekko mieszamy i pieczemy 180 C.około20 minut.

Masa kawowa:

1/2 szklanki mleka odlewamy, resztę gotujemy. Rozrabiamy cukier, żółtka i obie mąki z odlanym mlekiem (najlepiej wymieszać mikserem), powstałą masę wlewamy na gotujące się mleko, mieszamy i gdy się ponownie zagotuje ściągamy z ognia i studzimy. Ostudzoną masę po odrobince dodajemy do utartego masła, na koniec dajemy kawę rozpuszczoną z odrobiną wody (nie więcej niż 1/4 szklanki). Masę równo wykładamy na biszkopt.

Masa śmietankowa:

Żelatynę moczymy w niewielkiej ilości zimnej wody, gdy napęcznieje lekko podgrzewamy aż się rozpuści. Dobrze wystudzone mleko ubijamy ze śnieżkami, dodajemy cukier waniliowy i cukier puder (jak ktoś lubi bardziej słodkie), na koniec zimną żelatynę i wykładamy na masę kawową. Wierzch posypujemy startą czekoladą lub cappuccino waniliowym albo śmietankowym. Chłodzimy aż całość stężeje

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *