Składniki:
40dag. rabarbaru
30 dag. mąki tortowej
12 dag. masła
3 duże jajka
1 szklanka cukru
1 cukier wanilinowy
1/3 szklanka mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ponadtto;
masło lub margaryna do wysmarowania formy
bułka tarta
Wykonanie
Rabarbar oczyścić i pokroic na kawałki. Następnie utrzec masło z cukrami na puszystą masę i dodawac do masy po 1 żółtku. Póżniej dodać na przemian mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko. Całość miksowac do czasu, aż wszystkie składniki się połączą. Na koniec ubić białka z odrobiną soli i powstałą pianę delikatnie wymieszać z masą. Ciasto wylac do wysmarowanej tłuszczem tortownicy 24 cm. i posypanej bułką tartą i na wierzch ułożyc kawałki rabarbaru które delikatnie powciskać w ciasto. Foremkę z ciastem włóżyc do nagrzanego piekarnika 170 C. i piecz około 50 minut.Po pieczeniu posypac ciasto cukrem pudrem.