Składniki:

Ciasto na biszkopt:

5 jajek

6 łyżek mąki tortowej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

5 łyżek cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1cukier waniliowy.

Wykonanie:

Białka ubić na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym, dodać kolejno po jednym żółtku, lekko wymieszać i powoli dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy do prostokątnej formy gdzie dno wyłożone jest papierem pergaminowym. Piec w temp.200 stopni przez 10-15 minut..

 Masa cytrynowa:

2 szklanki wody

sok z 3 cytryn, razem ze startą skórką

3/4 szklanki cukru

2 duże jaja

1budyń+1/2 łyżki

Wykonanie:

1i1/2 szklanki wody zagotowujemy z cukrem, sokiem z 2 cytryn i startą skórką cytrynową. 1/2 szklanki wody miksujemy z 2 jajami i budyniem. Jak woda tylko się zagotuje wlewamy zmiksowane jaja z budyniem i doprowadzamy do wrzenia. Gorącą masę cytrynową wylewamy na biszkopt, dajemy do wychłodzenia.

 Masa śmietankowa:

800ml.śmietany kremówki

4 łyżeczki żelatyny

4 łyżeczki cukru waniliowego

Wykonanie:

Namoczyć żelatynę w 1/3 szklance wody, a gdy napęcznieje rozpuścić na malutkim płomieniu, nie doprowadzając do zagotowania. Ubić śmietanę z dodatkiem cukru waniliowego, po czym wlać rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę. Kremówkę kładziemy na zimną masę budyniową. Przygotować około 20 sztuk szkolnych herbatników, oraz trochę wody z sokiem z cytryny. W wodzie z dodatkiem cytryny leciutko moczyć herbatniki i układać na masie z bitej śmietany. Herbatniki polać lukrem.

Lukier:

 5 łyżek cukru pudru, który trzeba utrzeć z jedną łyżką soku z cytryny oraz jedną łyżką gorącej wody.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *