CIASTO CYTRYNOWE ANI

Składniki;

Biszkopt :
6 jajek
1 szklanka cukru
3 duże budynie śmietankowe bez cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem :

1/2 litra śmietany 30%
1/2 szklanki cukru pudru
2 serki homogenizowane waniliowe
2 galaretki cytrynowe

Wierzch:

dżem brzoskwiniowy
wiórki kokosowe

Wykonanie;

Ciasto ;

Biszkopt :

Białka ubić na pianę ze szklanką cukru, dodać żółtka , budynie śmietankowe i 2 łyżeczki proszku do pieczenia (budynie i proszek przed dodaniem połączyć) i dodać do ubitych jajek i wymieszać delikatnie łyżką by piana nie opadła. Biszkopt wylać do blaszki prostokątnej wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą,
piecz w nagrzanym piekarniku 30 minut w 180 C. (termoobieg).

Krem :

Śmietanę ubić z 1/2 szklanki cukru pudru dodać serki homogenizowane waniliowe wymieszać. Na koniec do kremu dodać 2 gęstniejące zimne galaretki cytrynowe rozpuszczone w 1 szklance wrzącej wody i chwilkę ubijać razem.

Złożenie ciasta;

Biszkopt przekroić na pół, na pierwszą dolna część rozsmarować krem cytrynowy,przykryć drugą połówką .Na wierzchu drugiej połówki rozsmarować dżem brzoskwiniowy i posypać wiórkami kokosowymi lub zostawić troszeczkę masy cytrynowej i zamiast kokosu rozsmarować delikatnie na dżemie i posypać startą czekoladą.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *