Składniki:
Biszkopt:
3 jajka
1/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki octu
Składniki:
Masa:
250g serka mascarpone
150ml śmietany kremówki
1łyżkacukru waniliowego
1 galaretka brzoskwiniowa
1słoik konfitury morelowej
1i1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki cukru
1/4 szklanki przegotowanej wody
Wykonanie:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodając cukier dalej ubijać, aż piana będzie gładka, sztywna i błyszcząca. Do miseczki z żółtkami dodać ocet i proszek do pieczenia i energicznie mieszając łyżką, ubić jasną pianę. Połączyć obie masy jajeczne na najniższych obrotach miksera lub łyżką.Dodać przesiane mąki i delikatnie połączyć. Ciasto wyłożyć na blachę wielkości 25x20cm wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 170 C. przez 20minut.Ciasto ostudzić .
Wykonanie:
Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu i odstawić w chłodne miejsce. Gdy galaretka zacznie tężeć, dodać do niej konfiturę i wymieszać. Kremówkę ubić i połączyć delikatnie z mascarpone.Połączyć sok z 1/2 cytryny z 2 łyżkami cukru i przegotowaną woda w sumie 1/2 szklanki płynu. Tak przygotowanym płynem nasączyć dobrze ostudzony biszkopt na całej powierzchni.Masę serowo-śmietankową rozsmarować na nasączonym biszkopcie. Na wierzch wylać tężejącą galaretkę z konfiturą i odstawić do lodówki by dobrze stężała. Ciasto pokryte stężałą już galaretką wyjąć na kilka minut z lodówki. W tym czasie w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, ale nie podgrzewać jej bardziej niż jest to konieczne.Szybko i zdecydowanie rozsmarować płynną czekoladę na warstwie galaretki nie należy przeciągać tego w czasie, gdyż pod wpływem ciepła galaretka zrobi się wilgotna i śliska co utrudni równomierne rozprowadzenie czekolady.Odstawić ciasto do lodówki do zastygnięcia. Ma być rozpuszczona i chłodna bo inaczej ciężko się rozprowadza.