Składniki:

2 jajka

1szklanka cukru

1cukier wanilinowy

1szklanka kefiru lub maślanki

? szklanki oleju

3 szklanki mąki

3 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Ubić  jajka z cukrem i cukrem wanilinowym. Do ubitej masy dodać po trochę (cały czas ubijając) kefir,  olej i przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub bułką tartą blachy. Na  ciasto wyłożyć owoce  Np jagody ,śliwki, jabłka.

Kruszonka:

? kostki margaryny  lub masła

? szklanki mąki

? szklanki cukru

Wykonanie:

Składniki wyrób ręką: jak sama nazwa wskazuje musi powstać suche kruszące się ciasto  w razie, gdy jest zbyt wilgotne, dosypać więcej mąki. Wyłożyć na owoce. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do ok. 180 C. około 30-40 minut  lub do suchego patyczka.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *