Składniki:
2 jajka
1szklanka cukru
1cukier wanilinowy
1szklanka kefiru lub maślanki
? szklanki oleju
3 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Ubić jajka z cukrem i cukrem wanilinowym. Do ubitej masy dodać po trochę (cały czas ubijając) kefir, olej i przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub bułką tartą blachy. Na ciasto wyłożyć owoce Np jagody ,śliwki, jabłka.
Kruszonka:
? kostki margaryny lub masła
? szklanki mąki
? szklanki cukru
Wykonanie:
Składniki wyrób ręką: jak sama nazwa wskazuje musi powstać suche kruszące się ciasto w razie, gdy jest zbyt wilgotne, dosypać więcej mąki. Wyłożyć na owoce. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do ok. 180 C. około 30-40 minut lub do suchego patyczka.