CIASTO JOGURTOWE Z OWOCAMI

Składniki:

50 dag. gęstego jogurtu greckiego

1/2 kg.mąki tortowej

25 dag. masła

3 jajka

1 szklanka cukru

kilka kropel aromatu śmietankowego

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

odrobina soli

Kruszonka:

mąka

cukier

masło

wiórki kokosowe

Wykonanie:

Do miski wsypać mąkę, cukier , sól, proszek i sodę. Wymieszać. Masło roztopić i lekko przestudzić. Dodać do masła jogurt, jajka i aromat. Składniki płynne połączyć ze stałymi i krótko wymieszać. Przełożyć na dużą blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tarta lub mąka.Na wierzch ciasta poukładać dowolne sezonowe owoce. Mogą być pokrojone pokrojone brzoskwinie z puszki.

Kruszonka:

Wszystkie składniki zmiksować na żwirek czyli na rozsypujące się w palcach ciasto. Posypać owoce ułożone na cieście kruszonką. Ciasto wstawić do nagrzanego do 180 C. piekarnika i piec około 45-55minut lub do suchego patyczka .Po upieczeniu ciasto można posypać cukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *