CIASTO JOGURTOWE Z RABARBAREM

Składniki:

Ciasto:

1 szklanka maślanki
1 szklanka cukru
2i1/2 szklanki mąki
3 jajka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju
1 mały cukier waniliowy
1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego
500 g. rabarbaru
4 łyżeczki cukru

Kruszonka:

200 g. mąki pszennej
100 g. cukru
100 g. margaryny lub masła

Wykonanie:

Rabarbar obrać, umyć i pokroić w cienkie plasterki. Następnie zasypać go cukrem i odstawić. Utrzeć jajka z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodać olej, maślankę oraz olejek cytrynowy, na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (blacha 36 x 26 cm). Rabarbar odsączyć z nadmiaru soku, wyłożyć na ciasto. Margarynę na kruszonkę rozpuścić w rondelku i ostudzić. W misce połączyć mąkę oraz cukier, a następnie całość zalać stopioną margaryną, wyrobić ręką, aż do połączenie się wszystkich składników. Kruszonką posypać rabarbar. Wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 40-45 minut.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *