CIASTO JOGURTOWO DROŻDŻOWE Z BRZOSKWINIAMI

Składniki:

3,5 – 4 szklanki mąki

2 łyżki mielonych migdałów lub orzechów

4 jajka

? szklanki cukru

20 g świeżych drożdży

szczypta soli

100 g masła

340 g. jogurtu naturalnego

1 kg. brzoskwiń

? szklanki cukru pudru

2 łyżki soku z cytryny

Wykonanie:

Z drożdży, łyżeczki cukru i 40 g. jogurtu zrobić rozczyn. Poczekać aż urośnie.Mąkę przesiać i wymieszać z migdałami. Jajka utrzeć na puszystą masę. Masło roztopić. Do mąki dodać masło letnie, jajka i jogurt oraz rozczyn. Całość dokładnie wyrobić. Ciasto ma luźną konsystencje. Przygotować prostokątną formę o wymiarach około 25 x 35 cm. wysmarować ją tłuszczem i wysypać bułką tartą. Przełożyć ciasto do formy, wyrównać. Brzoskwinie pokroić na połówki lub ćwiartki i ułożyć na wierzchu ciasta.Piecz około 60 minut w temperaturze 180 C. Po przestudzeniu polać lukrem (cukier puder z sokiem z cytryny) utrzeć i polać ciasto.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *