Składniki;
20 dag. masła
35 dag. mąki pszennej
szczypta soli
17 i 1/2 dag. cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 dag.maku
200 ml. słodkiej śmietanki
1 cukier waniliowy
4 jajka
15 dag. czekolady białej
Wykonanie;
Utrzeć masło, dodać cukier i sól, dalej ucierać. Następnie dodać jajka, utrzeć do białości. Proszek wymieszać z mąką, przesiać, dodać do masy wraz ze śmietaną, wymieszać. Masę podzielić na dwie części:
do jednej części dodać czekoladę,pokrojoną na małe kawałki wymieszać, nałożyć ja na spód natłuszczonej i posypanej bułką tartą tortownicyo średnicy 24 cm.
do drugiej części dodać mak uprażony na suchej patelni i wystudzony, cukier waniliowy,wymieszać, nałożyć na czekoladową warstwę. Piecz około 50 minut w nagrzanym do 180 C piekarniku. Zostawić do przestygnięcia.