Składniki:
Masa malinowa:
400 g. malin świeżych lub mrożonych
30 g .cukru
2i1/2 łyżeczki żelatyny
50 ml. gorącej wody
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżka zimnej wody
Składniki:
Ciasto:
250 ml wody
100 g masła
200 g mąki pszennej
szczypta soli
4 duże jajka
Składniki:
Krem:
750 ml mleka
1budyń waniliowy
30 g cukru z wanilią
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
200 – 250 g masła
Dodatkowo:
Cukier puder do posypania
Wykonanie:
Masa malinowa:
Maliny włóż do rondelka razem z cukrem i gotuj na średnim ogniu, aż maliny się rozpadną, a cukier rozpuści.
Dodaj sok z cytryny, mąkę wymieszaną w 1 łyżce wody i zagotuj. Zdejmij z ognia. Połowę malin przetrzyj przez sitko, a potem wlej z powrotem do rondelka. żelatynę rozpuść w 50 ml gorącej wody, dodaj kilka łyżek malin. Następnie wlej do rondelka i dokładnie wymieszaj z resztą malin. Ostudź i wstaw do lodówki na kilka godzin masę można przygotować dzień wcześniej.
Wykonanie:
Budyń:
550 ml. mleka wlej do rondelka i zagotuj razem z cukrami. Pozostałe mleko wymieszaj z proszkiem budyniowym, mąką tortową i mąką ziemniaczaną. Kiedy mleko się zagotuje, zmniejsz ogień i wlej mieszankę budyniową. Mieszaj, aż powstanie gęsty budyń. Przykryj pokrywka lub talerzykiem i odstaw do całkowitego wystygnięcia.
Wykonanie:
Ciasto:
Przesiać mąkę. W garnku zagotować wodę z masłem i solą. Kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień i wsypać przesianą mąkę. Mieszać energicznie do czasu aż masa zacznie odchodzić od garnka i stanie się gładka. Odstawić do przestygnięcia Do lekko ciepłej masy, dodawać kolejno jajka, cały czas miksując.Masę rozsmarować na dwóch blaszkach, wyłożonych papierem do pieczenia o wymiarach 34×24 cm. Piec 30 minut w 200?C . i w ten sam sposób upiec drugą część. Ostudzić obydwa ciasta .Na jeden blat ciasta wyłożyć krem. Wstawić do lodówki, aby się stężał, masę malinową wymieszać, żeby stała się bardziej płynna i ułóż równą warstwą na kremie. Przykryj drugą warstwą ciasta i wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.