Składniki:

Masa malinowa:

400  g. malin świeżych lub mrożonych

30  g .cukru

2i1/2 łyżeczki żelatyny

50 ml. gorącej wody

1 łyżka soku z cytryny

 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

1 łyżka zimnej wody

Składniki:

Ciasto:

250 ml wody

100  g masła

200  g mąki pszennej

 szczypta soli

4 duże  jajka

Składniki:

Krem:

750 ml mleka

 1budyń waniliowy

30  g cukru z wanilią

2 łyżki cukru

 2 łyżki mąki tortowej

 2 łyżki mąki ziemniaczanej

 200 – 250  g masła

Dodatkowo:

 Cukier puder do posypania

Wykonanie:

Masa malinowa:

 

Maliny włóż do rondelka razem z cukrem i gotuj na średnim ogniu, aż maliny się rozpadną, a cukier rozpuści.
Dodaj sok z cytryny, mąkę wymieszaną w 1 łyżce wody i zagotuj. Zdejmij z ognia. Połowę malin przetrzyj przez sitko, a potem wlej z powrotem do rondelka. żelatynę rozpuść w 50 ml gorącej wody, dodaj kilka łyżek malin. Następnie wlej do rondelka i dokładnie wymieszaj z resztą malin. Ostudź i wstaw do lodówki na kilka godzin masę można przygotować dzień wcześniej.

Wykonanie:

Budyń:


550 ml. mleka wlej do rondelka i zagotuj razem z cukrami. Pozostałe mleko wymieszaj z proszkiem budyniowym, mąką tortową i mąką ziemniaczaną. Kiedy mleko się zagotuje, zmniejsz ogień i wlej mieszankę budyniową. Mieszaj, aż powstanie gęsty budyń. Przykryj pokrywka lub talerzykiem i odstaw do całkowitego wystygnięcia.

Wykonanie:

Ciasto:
Przesiać mąkę. W garnku zagotować wodę z masłem i solą. Kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień i wsypać przesianą mąkę. Mieszać energicznie do czasu aż masa zacznie odchodzić od garnka i stanie się gładka. Odstawić do przestygnięcia Do lekko ciepłej masy, dodawać kolejno jajka, cały czas miksując.Masę rozsmarować na dwóch blaszkach, wyłożonych papierem do pieczenia o wymiarach 34×24 cm. Piec 30 minut w 200?C . i w ten sam sposób upiec drugą część. Ostudzić obydwa ciasta .Na jeden blat ciasta wyłożyć krem. Wstawić do lodówki, aby się stężał, masę malinową wymieszać, żeby stała się bardziej płynna i ułóż równą warstwą na kremie. Przykryj drugą warstwą ciasta i wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *