Składniki:

3/4 kostki margaryny

3 duże jajka

1 i 1/2 szklanki mąki

1 szklanka cukru

1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 szklanki kawy rozpuszczalnej

1/3 szklanki mleka

Masa:

500ml. śmietanki 36%

2 łyżeczki cukru pudru

1 łyżka kakao

Składniki:

Mleko zagrzej i gorącym zalej kawę. Jajka ubij z cukrem na puch. Dodaj miękką margarynę i przestudzoną kawę, wymieszaj. Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj do ciasta. Wymieszaj. Ciasto przełóż do tortownicy z kominkiem o średnicy 24 cm. (wysmarowanej margaryną i obsypanej mąką lub bułką tartą) i piecz w 180 C. około 40-50 minut. Schłodzoną śmietankę ubij z cukrem pudrem i wyłóż na przestudzone ciasto. Posyp dekoracyjnie kakao.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *