Składniki:

 

ciasto1:

1 szklanka cukru

8 białek

3 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżki mąki pszennej

1 łyżka octu

 

Ciasto 2:

3 jajka

4 żółtka

6 łyżek maki pszennej

6 łyżek cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Masa kawowa:

 

2 szklanki mleka

1/2 szklanki cukru

250 g.margaryny

4 żółtka

1 cukier waniliowy

1 łyżka mąki pszennej

1 ka mąki ziemniaczanej

3 łyżki zmielonej kawy

 

Ponadto:

 

kawa

tłuszcz do blaszki

 

Wykonanie:

 

Ciasto 1:

Białka ubić na sztywna pianę dodać cukier i ocet.Dodać mąkę delikatnie mieszając.

 

Ciasto2:

 

Białka ubić na sztywną piane dodać żółtka i cukier,wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia delikatnie mieszając.

 

Masa kawowa:

 

Kawę zaparzyć w niewielkiej ilości wody. Cześć mleka zagotować z cukrem i z cukrem waniliowym.Żółtka i obie mąki roztrzepać w pozostałym mleku, wlać do gotującego się mleka.Margarynę utrzeć dodać przestudzona masę budyniową ucierając.

Ciasto kawowe:

 

Ciasto przełożyć kupkami do natłuszczonej formy o wymiarach 25x40cm. I posypać kawą.NA wierzch wylać ciasto drugie.Piec około40 minut w 180C.Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż i posmarować masą.Udekorować według uznania.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *