Składniki:
ciasto1:
1 szklanka cukru
8 białek
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka octu
Ciasto 2:
3 jajka
4 żółtka
6 łyżek maki pszennej
6 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa kawowa:
2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
250 g.margaryny
4 żółtka
1 cukier waniliowy
1 łyżka mąki pszennej
1 ka mąki ziemniaczanej
3 łyżki zmielonej kawy
Ponadto:
kawa
tłuszcz do blaszki
Wykonanie:
Ciasto 1:
Białka ubić na sztywna pianę dodać cukier i ocet.Dodać mąkę delikatnie mieszając.
Ciasto2:
Białka ubić na sztywną piane dodać żółtka i cukier,wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia delikatnie mieszając.
Masa kawowa:
Kawę zaparzyć w niewielkiej ilości wody. Cześć mleka zagotować z cukrem i z cukrem waniliowym.Żółtka i obie mąki roztrzepać w pozostałym mleku, wlać do gotującego się mleka.Margarynę utrzeć dodać przestudzona masę budyniową ucierając.
Ciasto kawowe:
Ciasto przełożyć kupkami do natłuszczonej formy o wymiarach 25x40cm. I posypać kawą.NA wierzch wylać ciasto drugie.Piec około40 minut w 180C.Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż i posmarować masą.Udekorować według uznania.