CIASTO KAWOWO ORZECHOWE

Składniki:

40 dag.margaryny

40 dag.cukru

1 cukier waniliowy

szczypta soli

9 jajek

20 dag.mielonych orzechów laskowych

45 dag, mąki

1 i 1/2 opakowania proszku do pieczenia

200ml.mocnej kawy

6-7 łyżek likieru kawowego

2 torebki budyniu o smaku karmelowym

1 litr mleka

25 dag,. kremówki

1-2 łyżki kakao do posypania

1 puszka moreli(850ml.)

czekoladowe ziarenka do dekoracji.

Wykonanie:

Masło z cukrem i cukrem waniliowym utrzyj na puszystą masę .Do masy dodaj żółtka orzechy, oraz mąkę z proszkiem wymieszaną. Dodaj  likier kawowy  i   kawę  całość  utrzyj  na  jednolitą masę białka ubij na sztywną pianę i porcjami dodawaj do ciasta. Ciasto przełóż do wysmarowanej  tłuszczem formy piec około 30 minut w temperaturze 175 stopni. Po wyjęciu  z piekarnika odstaw w chłodne miejsce do wystygnięcia. proszek  budyniowy rozprowadź w 10 łyżkach zimnego mleka resztę zagotuj dolej budyń i ciągle mieszając gotuj aż zgęstnieje zestaw z ognia ostudź.Ubij na sztywno 10 dag. śmietanki połącz zimny budyń ze śmietaną .Powstałym kremem równomiernie posmaruj placek .Wstaw do lodówki na około  30 minut.Przed podaniem ciasto posyp kakao i pokrój na 20 kawałków. Ubi jna sztywno 15 dag.śmietanki kleksy kremu połóż na  kawałki ciasta morele osącz na  sitku ułóż na ciastkach .Udekoruj czekoladowymi ziarnami kawy.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *