Składniki:
40 dag.margaryny
40 dag.cukru
1 cukier waniliowy
szczypta soli
9 jajek
20 dag.mielonych orzechów laskowych
45 dag, mąki
1 i 1/2 opakowania proszku do pieczenia
200ml.mocnej kawy
6-7 łyżek likieru kawowego
2 torebki budyniu o smaku karmelowym
1 litr mleka
25 dag,. kremówki
1-2 łyżki kakao do posypania
1 puszka moreli(850ml.)
czekoladowe ziarenka do dekoracji.
Wykonanie:
Masło z cukrem i cukrem waniliowym utrzyj na puszystą masę .Do masy dodaj żółtka orzechy, oraz mąkę z proszkiem wymieszaną. Dodaj likier kawowy i kawę całość utrzyj na jednolitą masę białka ubij na sztywną pianę i porcjami dodawaj do ciasta. Ciasto przełóż do wysmarowanej tłuszczem formy piec około 30 minut w temperaturze 175 stopni. Po wyjęciu z piekarnika odstaw w chłodne miejsce do wystygnięcia. proszek budyniowy rozprowadź w 10 łyżkach zimnego mleka resztę zagotuj dolej budyń i ciągle mieszając gotuj aż zgęstnieje zestaw z ognia ostudź.Ubij na sztywno 10 dag. śmietanki połącz zimny budyń ze śmietaną .Powstałym kremem równomiernie posmaruj placek .Wstaw do lodówki na około 30 minut.Przed podaniem ciasto posyp kakao i pokrój na 20 kawałków. Ubi jna sztywno 15 dag.śmietanki kleksy kremu połóż na kawałki ciasta morele osącz na sitku ułóż na ciastkach .Udekoruj czekoladowymi ziarnami kawy.