CIASTO KAWOWY ?STOŻEK

Składniki:

 

Biszkopt:

 

6 jajek

1 szklanka mąki ziemniaczanej

1 szklanka cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:

3 opakowania  serka mascarpone

3 jajka

2 i 1/2 szklanki cukru pudru

1/2 litra kremówki.

Ponadto:

4 opakowania podłużnych biszkoptów

mocna kawa

 

Wykonanie:

 

Biszkopt:

Jajka z cukrem ubij na parze. Wsyp mąkę i proszek, lekko wymieszaj. Wylej na okrągłą blachę, piecz 30 minut w 180 C. Ostudź, przekrój na 2-3 placki w zależności od pulchności. Nasącz kawą.

Masa:

Żółtka utrzyj z 5 łyżkami cukru pudru. Białka ubij na sztywno. Śmietanę ubij z 3/4 szklanki cukru pudru, mascarpone wymieszaj z resztą cukru pudru. Dodaj ubitą śmietanę, utarte żółtka i ubite białka, lekko zmiksuj. Na blatach biszkoptowych układaj warstwami namoczone w kawie podłużne biszkopciki, smarując je masą (ułóż tak, by utworzył się ?stożek?). Wierzch posmaruj masą lub polewą czekoladową. Schłodź.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *