Składniki:
Ciasto:
300 g. mąki
50 g. cukru
2 łyżki miodu
1 łyżka wody
1 żółtko
150 g. margaryny
1 łyżeczka sody
Biszkopt:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
2 łyżki wody
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej (można użyć mąki pszennej- 1 szklanka)
Masa:
100 g. cukru
1/2 litra mleka
2 cukry waniliowe małe
250 g. masła lub margaryny
1 czubata łyżka mąki pszennej
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
Polewa:
1/3 kostki margaryny
1 łyżka wody
1 czubata łyżka kakao
4 łyżki cukru
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z sodą , posiekać z margaryną , a następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto podzielić na połowę. Jedną część rozwałkować , włożyć do blaszki 23 x 33 cm. i piecz w temp. 200 C przez około 7 – 10 minut. W ten sam sposób upiec drugi placek.
Następnie pieczemy biszkopt:
Jajka ubić z cukrem i wodą na puszystą masę ( albo ubić żółtka z cukrem i wodą , a białka oddzielnie potem wymieszać razem). Mąki przesiać i dodawać stopniowo do masy delikatnie mieszając łyżką. Piec w tej samej blaszce co placki (wyłożonej pergaminem) w temp. 180 C przez około 30 minut.
W tym czasie robimy masę:
W połowie szklanki mleka rozmieszać obydwie mąki. Resztę mleka zagotować z cukrem , masłem i cukrem waniliowym. Wlać mieszaninę mączną i gotować do zgęstnienia. Wystudzić od czasu do czasu mieszając (masa ma być na tyle gęsta , żeby nie spływała z placka).
Na końcu przygotować polewę:
Wszystkie składniki rozpuścić w garnuszku na małym ogniu. Gdy tylko masa zacznie się gotować , zestawić z palnika i ostudzić od czasu do czasu mieszając.
Na jeden placek miodowy wyłożyć połowę przestudzonej (ale ciągle ciepłej) masy budyniowej. Biszkopt posmarować od spodu marmoladą i położyć (stroną posmarowaną do dołu) na masie. Wierzch biszkoptu posmarować znowu marmoladą , a na to wyłożyć resztę masy i przykryć drugim plackiem. Wierzch oblać polewą