Składniki:
Ciasto:
1 i 1/4 szklanki maku
1 szklanka cukru
20 dag. wiórków kokosowych
5 białek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
2 szklanki mleka
25 dag. masła
5 żółtek
2 łyżki cukru
2 galaretki cytrynowe
1 budyń śmietankowy
Dodatkowo:
3 paczki delicji 30 sztuk
1 puszka ananasów
2 galaretki truskawkowe
Wykonanie:
Ciasto:
Mak sparzyć, zmielić. Białka ubić na sztywno, dodać cukier, mak, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i wymieszać. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 24 x 40 cm Piecz 30 minut w temperaturze180C.
Masa budyniowa:
Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody. W odrobinie mleka roztrzepać żółtka i budyń. Resztę mleka zagotować z cukrem. Połączyć z żółtkami i ugotować budyń. Masło utrzeć, dodając ostudzony budyń i tężejącą galaretkę
Przełożenie:
Galaretki rozpuścić wg. przepisu na opakowaniu. Na cieście rozsmarować część masy i ułożyć odsączone ananasy,posmarować pozostałą masą. Ułożyć delicje, zalać tężejącą galaretką.