CIASTO MAKOWE Z KOKOSEM

Składniki:

Ciasto:

1 i 1/4 szklanki maku

1 szklanka cukru

20 dag. wiórków kokosowych

5 białek

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa budyniowa:

2 szklanki mleka

25 dag. masła

5 żółtek

2 łyżki cukru

2 galaretki cytrynowe

1  budyń śmietankowy

Dodatkowo:

3 paczki delicji  30 sztuk

1 puszka ananasów

2  galaretki truskawkowe

Wykonanie:

Ciasto:

Mak sparzyć, zmielić. Białka ubić na sztywno, dodać cukier, mak, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i  wymieszać. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 24 x 40 cm Piecz 30 minut w temperaturze180C.

Masa budyniowa:

Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody. W odrobinie mleka roztrzepać żółtka i budyń. Resztę mleka zagotować z cukrem. Połączyć z żółtkami i ugotować budyń. Masło utrzeć, dodając ostudzony budyń i tężejącą galaretkę

Przełożenie:

Galaretki rozpuścić wg. przepisu na opakowaniu. Na cieście rozsmarować część masy i ułożyć odsączone ananasy,posmarować pozostałą masą. Ułożyć delicje, zalać tężejącą galaretką.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *