CIASTO MAKOWO KOKOSOWE

Składniki:

Ciasto:

1 szklanka mąki

7 białek

1 opakowanie cukru waniliowego

1 szklanka cukru

1 i1/2 szklanki wiorków kokosowych

Krem:

7 żołtek

1 szklanka cukru

opakowanie cukru waniliowego

2 opakowania budyniu śmietankowego

2 szklanki mleka

1 kostka masła

Polewa:

1/2 kostki masła

2 łyżki kakao

4 łyżki cukru

2 łyżki wody

Do dekoracji:

2 paczki herbatników

1 galaretka czerwona

1 galaretka zielona

Wykonanie:

Białka ubić na sztywną pianę, w trakcie ubijania dodać cukier i cukier waniliowy.

Wymieszać wiórki kokosowe z makiem .Dodać do ubitej piany i dokładnie wymieszać. Przełożyć do blachy posmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C.

Krem:

Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i budyniem. Dodać 1/2 szklanki mleka i całość zmiksować. Pozostałe mleko zagotować i wlać przygotowaną masę jajeczną. Ugotować budyń, uważając, aby się nie przypalił. Masło utrzeć z masą budyniową. Na makowo -kokosowy spód nałożyć krem. Na nim ułożyć herbatniki. W niewielkimgarnku rozpuścić wszystkie składniki polewy. Cały czas mieszając, doprowadzić do wrzenia. Polewę rozprowadzić na herbatnikach. Pozostawić do zastygnięcia. Udekorować kolorową galaretką. Ciasto wstawić do lodówki i poczekać, aż herbatniki zmiękną.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *