Składniki:
Ciasto:
1 szklanka mąki
7 białek
1 opakowanie cukru waniliowego
1 szklanka cukru
1 i1/2 szklanki wiorków kokosowych
Krem:
7 żołtek
1 szklanka cukru
opakowanie cukru waniliowego
2 opakowania budyniu śmietankowego
2 szklanki mleka
1 kostka masła
Polewa:
1/2 kostki masła
2 łyżki kakao
4 łyżki cukru
2 łyżki wody
Do dekoracji:
2 paczki herbatników
1 galaretka czerwona
1 galaretka zielona
Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę, w trakcie ubijania dodać cukier i cukier waniliowy.
Wymieszać wiórki kokosowe z makiem .Dodać do ubitej piany i dokładnie wymieszać. Przełożyć do blachy posmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C.
Krem:
Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i budyniem. Dodać 1/2 szklanki mleka i całość zmiksować. Pozostałe mleko zagotować i wlać przygotowaną masę jajeczną. Ugotować budyń, uważając, aby się nie przypalił. Masło utrzeć z masą budyniową. Na makowo -kokosowy spód nałożyć krem. Na nim ułożyć herbatniki. W niewielkimgarnku rozpuścić wszystkie składniki polewy. Cały czas mieszając, doprowadzić do wrzenia. Polewę rozprowadzić na herbatnikach. Pozostawić do zastygnięcia. Udekorować kolorową galaretką. Ciasto wstawić do lodówki i poczekać, aż herbatniki zmiękną.