Składniki:
Ciasto:
4 żółtka
12 i 1/2 dag.masła lub margaryny
15 dag. mąki tortowej
5 dag.mąki ziemniaczanej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki cukru pudru
4 łyżki słodkiej śmietanki
1cukier waniliowy
Piana:
4 białka
15 dag. cukru
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
1 i 1/2 łyżeczki soku cytrynowego
szczypta soli
Ponadto:
30 dag. malin
Wykonanie:
masło utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym. Obydwie mąki przesiać wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać po trochu do masy maślanej na zmianę z żółtkami i mlekiem po 1 łyżce ciągle ucierając. Ciasto powinno być dosyć gęste. Połowę ciasta wyłożyć do tortownicy o średnicy 26 cm.wysmarowanej i posypanej bułką tartą i piecz 20-25 minut w temperaturze 180 C. Około 5 minut przed końcem pieczenia ubić białka z odrobiną soli. Stopniowo dodawać cukier , wciąż ubijając , aż piana będzie sztywna dodać przesianą mąkę ziemniaczaną. Na koniec wlać sok cytrynowy i delikatnie wymieszać. Na gorące podpieczone ciasto wyłożyć maliny , a na wierzchu rozsmarować pianę. Ciasto ponownie wstawić do piekarnika na kolejne 20-25 minut w 180C.Po upieczeniu ciasto wystudzić.