Składniki;
10 jajek
2 szklanki maki pszennej
1 i 1/2 szklanki cukru
1 szklanka oleju
1 łyżka kakao
1 łyżeczka sody
1 szklanka startej marchewki na małych oczkach( jak na placki ziemniaczane)
Krem:
2 serki mascarpone po 250g.
1 puszka masy krówkowej 400g
400 ml. śmietany kremówki 30-36%
1 śmietan fix
3 łyżeczki płynnej żelatyny
Wykonanie:
Ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę dodać żółtka ,cukier i dalej mieszać i dodawać przesianą mąkę, sodę ,kakao połączone razem w miseczce. Następnie dodać oliwę na koniec delikatnie wmieszać marchewkę przelać ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia piec 40 minut w temperaturze 180C.
Krem:
Serki i masę kajmakową wyłożyć do miski zmiksować szybko do połączenia się składników.Biszkopt przekroić na dwie równe części przełożyć kremem. Ubić śmietanę z fixsami na sztywno dodać żelatynę wmieszać w śmietanę wyłożyć na wierzch ciasta udekorować według uznania.