Składniki;
4 jajka
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki pszennej
1i 1/4 szklanka oleju
3 średniej wielkości marchewki
3 garście orzechów włoskich
3 łyżki rodzynek
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 płaskie łyżeczki sody
2 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo;
1 mleczna czekolada
1 łyżka masła
Wykonanie;
Jajka ubić z cukrem do białości, do mąki dodać proszek do pieczenia, sodę, cynamon i wszystko razem przesiać. Do masy jajecznej dodawać na przemian mąkę i olej, na końcu dodać marchewkę, orzechy i rodzynki. Wszystko dokładnie wymieszać i wylać na tortownicę 26 cm. wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 C. przez 50-55 minut lub do suchego patyczka. Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej, następnie wylać na ciasto.