CIASTO MARCHEWKOWE OLI

Składniki:
1i /4 szklanki oleju
4 jajka
2 duże marchewki
2 szklanki mąki
1i 1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki kakao
2 łyżeczki przyprawy do piernika
szczypta soli
orzechy, rodzynki (niekoniecznie)

Wykonanie:

Marchewki zetrzeć na drobnych otworach. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę. Następnie marchewkę i olej. Przesiać przyprawy. Dodać orzechy i wcześniej namoczone rodzynki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C. przez około50 -55 minut. Po ostudzeniu oblać polewą i ozdobić wg własnego pomysłu.

Polewa czekoladowa:

12 i 1/2 dag. margaryny
5 łyżek cukru pudru
3 czubate łyżki kakao
2 łyżki wody
1 łyżka żelatyny
5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany

Wykonanie:

Żelatynę rozpuścić w wodzie Cukier, kakao , margarynę i rozpuszczona żelatynę stopniowo podgrzewać ale nie dopuścić do zagotowania. Kiedy wszystkie składniki się rozpuszczą, zdjąć garnek z ognia i dodawać po lekkim przestudzeniu po łyżce śmietany. Dokładnie roztrzepać i wylać na ciasto. Ozdobić według własnego pomysłu.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *