Składniki:
25 dag. masła lub margaryny
20 dag. cukru
1 cukier waniliowy
4 jajka
20 dag. mąki
50 ml. mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 budyń waniliowy
2 łyżki kakao
15 dag. jagód lub czarnej porzeczki
Wykonanie:
Miękkie masło lub margarynę utrzeć z 2/3 cukru, cukrem waniliowym i żółtkami. Białka ubić z pozostałym cukrem na sztywno.
Mas malano-żółtkową z połączyć połową mąki, wlać mleko wymieszać. Dodać resztę przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i z proszkiem budyniowym. Wymieszać.
Wmieszać delikatnie ubitą pianę z białek. Ciasto podzielić na 2/3 i 1/3. Do 1/3 dodać kakao delikatnie wymieszać.
Formę keksówkę wysmarować tłuszczem posypać bułką tarta. Przelać jasne ciasto. Wzdłuż jednej połowy rozłożyć jagody, wzdłuż drugiej ciemne ciasto. Widelcem przemieszać ciemne i jasne ciasto tworząc wzorek marmurkowy.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 160 C.Piec 50 minut.Ciasto ostudzić w formie a później przełożyć na kratkę aby wystygło.Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.