CIASTO MARMURKOWE ANI

Składniki:

25 dag. masła lub margaryny
20 dag. cukru
1 cukier waniliowy
4 jajka
20 dag. mąki
50 ml. mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 budyń waniliowy
2 łyżki kakao
15 dag. jagód lub czarnej porzeczki

 

Wykonanie:

Miękkie masło lub margarynę utrzeć z 2/3 cukru, cukrem waniliowym i żółtkami. Białka ubić z pozostałym cukrem na sztywno.
Mas malano-żółtkową z  połączyć połową mąki, wlać mleko wymieszać. Dodać resztę przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i z proszkiem budyniowym. Wymieszać.
Wmieszać delikatnie ubitą pianę z białek. Ciasto podzielić na 2/3 i 1/3. Do 1/3 dodać kakao delikatnie  wymieszać.
Formę keksówkę wysmarować tłuszczem posypać bułką tarta. Przelać jasne ciasto. Wzdłuż jednej połowy rozłożyć jagody, wzdłuż drugiej ciemne ciasto. Widelcem przemieszać ciemne i jasne ciasto tworząc wzorek marmurkowy.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 160 C.Piec 50 minut.Ciasto  ostudzić w formie a później przełożyć na kratkę aby wystygło.Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *