Składniki;

Ciasto:
40 dag. mąki pszennej
30 dag. mąki krupczatki
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
20 dag. masła
3 jajka
8 łyżek płynnego miodu prawdziwego
100 ml. śmietany 30%

Krem budyniowy:
1/2 litra mleka
1 budyń waniliowy
1 łyżka mąki krupczatki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
20 dag. masła
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny

Dodatkowo:
1 średni słoiczek dżemu z czarnej porzeczki

Polewa czekoladowa:
10 dag gorzkiej czekolady
10 łyżek śmietanki 30%

 

Wykonanie;

Ciasto;
Do miski dać mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika, cynamon i mielony imbir. Wszytko razem wymieszać łyżką. Dodać masło, jajka, płynny miód i śmietanę. Razem posiekać nożem, wymieszać i zagnieść ciasto. Podzielić na 4 części, zrobić kule, owinąć w aluminiową folię i włożyć do lodówki na1 godzinę Następnie każdą część ciasta rozłożyć w prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm. wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 10 minut w temperaturze 180 C. Każdą część ciasta upiec osobno i ostudzić. Gorące placki łamią się, trzeba je delikatnie wyciągnąć z formy razem z papierem do pieczenia, gdy trochę ostygną.

 

Krem budyniowy:

 

Jedną szklankę mleka wlać do rondelka i zagotować. Do pozostałego mleka dodać budyń waniliowy w proszku, mąkę krupczatkę i mąkę ziemniaczaną. Wszystko razem wymieszać i wlać do gotującego się mleka. Ugotować budyń i ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę z cukrem pudrem, dalej ucierając dodawać ostudzony budyń i sok z cytryny. Na jedną część ciasta wyłożyć połowę kremu budyniowego, przykryć drugą częścią ciasta, posmarować dżemem z czarnej porzeczki, przykryć trzecią częścią ciasta, wyłożyć pozostały krem budyniowy i przykryć czwartą częścią ciasta. Lekko docisnąć.

 

Polewa czekoladowa;

 
Gorzką czekoladę połamać i przełożyć do rondelka. Wlać śmietanę i mieszać, aż składniki się połączą. Gdy polewa trochę ostygnie polać nią ciasto i udekorować według swojego pomysłu.Po zastygnięciu polewy ciasto przykryć aluminiową folią i włożyć do lodówki na około 1 -2dni.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *