Składniki:
80 g. masła
3 czubate łyżki miodu
1/2 dojrzałego banana, rozgniecionego widelcem
260 g.mąki
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
2 łyżeczki przyprawy do piernika
3 duże jajka
100 g.drobnego cukru
3 czubate łyżki gęstego greckiego jogurtu
5 łyżeczek gęstych powideł
Składniki:ż
Masło rozpuścić w garnuszku, dodać miód, poczekać, aż się nieco rozpuści, wymieszać z rozgniecionym bananem. Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem i przyprawą do piernika. Jajka ubić z cukrem na puszysty krem. Ucierając wlewać powoli masło z miodem i bananem, następnie wsypać przesianą mąkę z dodatkami, na końcu dodać jogurt. Miksować tylko do połączenia składników.
tortownicę 24 – 26 cm. posmarować masłem, posypać delikatnie mąką.
Wlać ciasto będzie dosyć gęste Na wierzchu łyżeczką rozłożyć powidła i używając noża, wmieszać delikatnie powidła w ciasto, robiąc esy – floresy, starając się, żeby powidła znalazły się pod powierzchnią ciasta.
Piecz około. 50 ? 60 minut w temperaturze 180 C. Drewnianym patyczkiem sprawdzić, czy jest upieczone patyczek po włożeniu do ciasta, powinien wyjść z niego suchy. Ostudzić w formie. Potem można oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem czekoladowym.