CIASTO MIODOWE Z BANANEM I POWIDŁAMI

Składniki:

80 g. masła

3 czubate łyżki miodu

1/2 dojrzałego banana, rozgniecionego widelcem

260 g.mąki

3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody

2 łyżeczki przyprawy do piernika

3 duże jajka

100 g.drobnego cukru

3 czubate łyżki gęstego greckiego jogurtu

5 łyżeczek gęstych powideł

Składniki:ż
Masło rozpuścić w garnuszku, dodać miód, poczekać, aż się nieco rozpuści, wymieszać z rozgniecionym bananem. Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem i przyprawą do piernika. Jajka ubić z cukrem na puszysty krem. Ucierając wlewać powoli masło z miodem i bananem, następnie wsypać przesianą mąkę z dodatkami, na końcu dodać jogurt. Miksować tylko do połączenia składników.
tortownicę 24 – 26 cm. posmarować masłem, posypać delikatnie mąką.
Wlać ciasto będzie dosyć gęste Na wierzchu łyżeczką rozłożyć powidła i używając noża, wmieszać delikatnie powidła w ciasto, robiąc esy – floresy, starając się, żeby powidła znalazły się pod powierzchnią ciasta.
Piecz około. 50 ? 60 minut w temperaturze 180 C. Drewnianym patyczkiem sprawdzić, czy jest upieczone patyczek po włożeniu do ciasta, powinien wyjść z niego suchy. Ostudzić w formie. Potem można oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem czekoladowym.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *