Składniki:

1/2 kg. mąki

1/2 szklanki cukru

1 cukier waniliowy

12 i 1/2 dag. masła , lub margaryny

2 jajka

15 dag. miodu

3 łyżki kwaśnej śmietany

1 łyżeczka sody

Wykonanie:

Sodę rozpuścić w łyżce letniej wody.Z podanych składników ciasto zarobić i podzielić na 3 części.Ciasto piecz na trzech równych blachach wyłożonych pergaminem i posmarowanych tłuszczem . Po kawałku ciasta układać na blasze , rękę maczać lekko w mące i równo rozprowadzać ciasto po całej blaszce . Każdą blachę wkładać po kolei do pieca , piecz do zarumienienia , w 180 C około 10 minut.Można zaraz z papierem zdjąć z blaszki i położyć na tacy i kłaść drugie ciasto , jak ktoś nie ma więcej takich samych blach.

Krem:

1/2 litra mleka

4 łyżki kaszy manny

1 szklanka cukru

25 dag. masła

sok cytrynowy

powidła śliwkowe

Wykonanie:

Połowę mleka zagotować z cukrem , do drugiej połowy zimnego mleka dodać kaszkę i wlać na gotujące mleko. Gotować 5 minut , ciągle mieszając , aby się nie przypaliło. Wystudzić . Kostkę masła utrzeć z paroma kroplami soku z cytryny.Dodawać po łyżce ostudzoną masę grysikową i cały czas miksować. Na pierwszy blat dać powidła , na to 1/3 kremu ,przykryć drugim blatem. Posmarować go kremem i położyć trzecią warstwę kruchego ciasta i znowu krem. Całość polać polewą czekoladową .

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *