Składniki:
25 dag. masła albo margaryny
2i1/2 dag. kakao naturalnego
25 dag. cukru
5 łyżek mleka
20 dag. mąki pszennej
1 łyżka cukru waniliowego
1 proszek do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
3 jajka
Wykonanie:
Formę keksówkę o wymiarach 31×12 cm wysmarować masłem i wysypać tartą bułką.
Masło włożyć do rondelka postawić na małym ogniu. Dodać cukier i kakao, dolać mleko. Całość podgrzewać i mieszać aż składniki się rozpuszczą. Gdy masa zawrze gotować ją jeszcze 2 – 3 minuty. Następnie odlać około1/2 szklanki tej mieszanki a resztę wystawić w zimne miejsce aby masa przestygła . Jajka wybić oddzielając żółtka od białek. Białka ubić na sztywno razem z odrobiną soli i cukrem waniliowym. Przestudzoną masę czekoladową z rondelka przelać do miski. Mieszając dodać żółtka a następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, zmiksować do połączenia się składników. Na koniec dodać partiami pianę z białek i starannie ale delikatnie wszystko wymieszać łyżką. Ciasto przelać do foremki. Piec około 50 minut w temperaturze 180 C. Po upieczeniu i lekkim przestudzeniu wyjąć ciasto z formy. Posmarować odlaną wcześniej masą czekoladową na lekko ciepłym cieście dobrze się rozprowadza.