Składniki:

25 dag. masła albo margaryny 

2i1/2 dag. kakao naturalnego 

25 dag. cukru

5 łyżek mleka

20 dag. mąki pszennej

1 łyżka cukru waniliowego 

1  proszek do pieczenia 

1/4 łyżeczki soli

3 jajka

Wykonanie:

Formę keksówkę o wymiarach 31×12 cm wysmarować masłem i wysypać tartą bułką.
Masło włożyć do rondelka postawić na małym ogniu. Dodać cukier i kakao, dolać mleko. Całość podgrzewać i mieszać aż składniki się rozpuszczą. Gdy masa zawrze gotować ją jeszcze 2 – 3 minuty. Następnie odlać około1/2 szklanki tej mieszanki a resztę wystawić w zimne miejsce aby masa przestygła . Jajka wybić oddzielając żółtka od białek. Białka ubić na sztywno razem z odrobiną soli i cukrem waniliowym. Przestudzoną masę czekoladową z rondelka przelać do   miski. Mieszając dodać żółtka a następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, zmiksować do połączenia się składników. Na koniec dodać partiami pianę z białek i starannie ale delikatnie wszystko wymieszać łyżką. Ciasto przelać do foremki. Piec około 50 minut w temperaturze 180  C. Po upieczeniu i lekkim przestudzeniu wyjąć ciasto z formy. Posmarować odlaną wcześniej masą czekoladową  na lekko ciepłym cieście dobrze się rozprowadza.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *