Składniki;
Ciasto kakaowe:
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru pudru
15 dag. margaryny lub masła
1 jajko
2 łyżki miodu
1łyżka kakao
1łyżeczka sody oczyszczonej.
Ciasto biszkoptowe:
1szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
4 jajka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
1/2 litra mleka
25 dag.masła lub margaryny miękkiej
3/4 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2łyżki mąki pszennej
1cukier waniliowy
Wykonanie;
Ciasto kakaowe:
Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, kakao i sodą. Margarynę roztopić z miodem i ostudzić. Białko oddzielić od żółtka, ubić na sztywno, na koniec ubijania dodać żółtko i dalej ubijać. Do mąki wlać margarynę i ubite jajko. Zagnieść ciasto i podzielić na 2 części.
Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 20 x 35 cm. Piec w temperaturze 180C. przez 15 – 20 minut. Drugie ciasto upiec w ten sam sposób, ostudzić.
Ciasto biszkoptowe;
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodawać po 1 żółtku i dalej ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do wyłożonej papierem blachy o wymiarach 20 x 35 cm. i piec w temperaturze 170ºC przez około 30 minut. Ostudzić.
Masa:
Z mąki ziemniaczanej, pszennej, mleka i cukrów ugotować budyń (czyli: pół szklanki mleka odlać, wymieszać z mąką; pozostałe mleko zagotować z cukrami, wlewać powoli mleko z mąką i cały czas mieszać do zgęstnienia). Budyń ostudzić. Masło lub margarynę utrzeć na puszystą masę. Dodać ostudzony budyń (może być lekko ciepły), zmiksować na gładką masę. Blaty przełożyć kremem: na spodzie blat kakaowy posmarować połową kremu, na niego położyć blat biszkoptowy, posmarować resztą kremu, przykryć blatem kakaowym. Ozdobić lukrem.