CIASTO ORZECHOWE Z KREMEM

Składniki:

Ciasto:

20 dag. orzechów włoskich mielonych

20 dag. cukru

20 dag. margaryny

10 dag. mąki krupczatki

4 białka

Wykonanie:

Margarynę z cukrem utrzeć, dodać orzechy mielone,przesiana mąkę krupczatkę i ubitą pianę z białek. Dokładnie wymieszać. Wyłożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25 x 35 cm. Piecz około 30 -40 minut w temperaturze 180C.

 

Krem orzechowy:

 

30 dag. orzechów włoskich mielonych

3/4 szklanki gorącego mleka

25 dag. masła lub margaryny

25 dag. cukru pudru

4 żółtka

1 kieliszek rumu

Wykonanie:

Orzechy zalać gorącym mlekiem, wymieszać i ostudzić. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami, dodać orzechy, rum i dokładnie wymieszać. Wyłożyć krem na ciasto. Schłodzić .

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *