CIASTO PAGÓRKI ANI

Składniki

1/2 szklanki rodzynek
1 paczkę biszkoptów okrągłych
1 kieliszek wódki
Krem:
25 dag.masła lub  margaryny
1/2 litra mleka
3 łyżki mąki pszennej
6 łyżek cukru
1/2  opakowania cukru waniliowego
2 żółtka
1 gorzką czekoladę
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
11 szklanka rodzynek
Polewa:
1 tabliczka  czekolady gorzkiej
3 łyżki mleka
Biszkopt:
6 jajek
6 łyżek wody
30 dag. cukru
25 dag. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Wykonanie;
Krem:

 

Ugotować 1 szklankę mleka. Do drugiej szklanki dodać cukier, żółtka, cukier waniliowy,mąkę i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Następnie powoli wlać do gotującego się mleka ciągle mieszając. Ugotować budyń, odstawić z ognia dać do lekkiego wystygnięcia, przykryć garnek talerzykiem aby na budyniu nie zrobiła się skorupka. Masło lub margarynę utrzeć dodając powoli, przestudzony budyń, rodzynki, orzechy i gorzką posiekaną na kawałeczki czekoladę.
Biszkopt:

 

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z wodą na sztywno . Następnie dodawać cukier i miksować na wolnych obrotach, dodać żółtka i wolno miksować .Dodawać przesianą mąkę i proszek do pieczenia mieszając ciasto.Wymieszane  ciasto wylać na  blaszkę wyłożona papierem do pieczenia i piecz w 180 C. około 25 minut.
Polewa:

W mleku rozpuścić czekoladę na parze . Gotową masę wylać na biszkopt. Na kremie poukładać maczane w wódce biszkopty. Na każdy biszkopcik położyć rodzynkę i wszystko polać polewą.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *