CIASTO POMARAŃCZOWE W CZEKOLADZIE

Składniki:

30 dag mąki

15 dag. masła lub margaryny

15 dag. cukru

4 jajka

2 duże pomarańcze

1 cukier waniliowy

1proszek do pieczenia

1i71/2 tabliczki gorzkiej czekolady

5 dag masła kokosowego

 

Wykonanie:

Dokładnie umyć pomarańcze, a następnie sparzyć skórkę wrzątkiem. Osuszyć owoce, otrzeć skórkę na drobnej tarce. Utrzeć tłuszcz z cukrem na masę o konsystencjigęstego kremu. W trakcie ucierania dodawać stopniowo cukier waniliowy,jajka oraz otartą skórkę z pomarańczy. Zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia,przesiać do utartej masy. Starannie wymieszać wszystkie składniki. Nasmarować odrobiną tłuszczu podłużną formę keksową (o długości 30 cm.).Napełnić formę ciastem, wyrównać powierzchnię. Wstawić ciasto do dobrze nagrzanego piekarnika. Piecz 1 godzinę w temperaturze 175C. Wycisnąć sok z obu pomarańczy, odmierzyć 4/5 szklanki soku. Wyjąć upieczone ciasto z piekarnika, wierzch nakłuć w wielu miejscach wykałaczką. Nasączyć jeszcze gorące ciasto sokiem. Odstawić do ostygnięcia. Rozpuścić czekoladę z masłem kokosowym, posmarować ciasto. Kroić na kawałki, dopiero kiedy dobrze zastygnie.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *