Składniki:
1/2 kostki margaryny
1i 1/2 szklanki mąki
1/3 szklanki cukru do ciasta
3/4 szklanki cukru do białek
1 łyżka śmietany kwaśnej
1/2 paczki proszku do pieczenia
4 jaja
70-80 dag rabarbaru
1 budyń waniliowy
Wykonanie:
Margarynę,mąkę,1/3 szklanki cukru, śmietanę, proszek do pieczenia, żółtka zagnieść. Wyrobione ciasto wyłożyć na blachę, nakłuć widelcem i podpiec około15 minut w 180 C. Oczyszczony rabarbar pokroić w 2 cm. słupki, wrzucić do garnka, zalać 1/2 szklanki wody, dosłodzić do smaku i zagotować. Budyń rozrobić w minimalnej ilości wody, wlać do gotującego rabarbaru i zagotować. Tak przygotowany rabarbar wylać na podpieczony spód. Na to rozłożyć ubite białka z cukrem 3/4 szklanki i piec 30 min. na 180 C.