Składniki:
Biszkopt:
6 jajek
6 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
otarta skórka z 1 cytryny
? szklanki soku z cytryny
Składniki:
Masa serowa:
1 kg dwukrotnie zmielonego twarogu
4 jajka
1 cukier waniliowy
1/2 szklanki cukru
1 szklanka śmietany 30%
2 łyżki proszku budyniowego o smaku waniliowym
Składniki:
Polewa czekoladowa:
150 g masła lub margaryny
1/2 szklanki cukru pudru
4 łyżki kakao
2-3 łyżki wody wrzątku
Wykonanie:
Biszkopt:
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier, dalej ubijając. Dodawać stopniowo żółtka i ubijać. Na koniec dodać sok z cytryny. Mąki razem ze skórką z cytryny wsypać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Piec w formie o wymiarach 30×35 cm w temperaturze 180 C .przez około 25 minut.
Wykonanie:
Polewa czekoladowa:
Masło rozpuścić w rondelku, dodać cukier puder. Gdy cukier się rozpuści, rondelek zdjąć z ognia, dodać kakao i wymieszać. Lekko ostudzić.
Wykonanie:
Masa serowa:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać twaróg, łyżka po łyżce, miksując. Następnie dodać śmietanę, budyń, cukier waniliowy. Całość zmiksować. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Masę serową delikatnie wymieszać z pianą z białek.
Biszkopt podzielić wzdłuż na pół lub też upiec dwa osobne biszkopty z podanych wyżej składników. 1/2 polewy czekoladowej wylać na górną część pierwszej połówki biszkopta, włożonego do foremki. Wylać na to połową masy serowej. Przykryć drugą częścią biszkopta. Polać pozostałą polewą czekoladową i wylać resztę masy serowej. Ciasto włożyć do piekarnika rozgrzanego do 165C na około 50 minut.