Składniki :
ciasto:
5 jajek
2 szklanki mąki
3/4 szklanki oleju
1i 1/2 szklanki
1 cukier waniliowy
1 proszek do pieczenia
Masa budyniowa:
2 i 1/2 szklanki mleka
2 budynie śmietankowe (po 40 g.)
5-6 łyżek cukru
25 dag . Margaryny
Ponadto:
1 kg. śliwek
polewa czekoladowa
Wykonanie:
Do miski wbić jajka, dodać cukier połączony z cukrem waniliowym. Ubić na puszystą masę. Dodać olej, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wylać na posmarowaną blaszkę lub wyłożoną papierem do pieczenia. Umyć śliwki, odsączyć wypestkować, i ułożyć na cieście rozcięciem do góry. Piecz około 40 minut w180 C. Ciasto zostawić do ostygnięcia. Ugotować budyń i wystudzić. Wystudzony budyń utrzeć z margaryną. Ciasto posmarować masą budyniową tak, by zapełnić wgłębienia z owocami. Wyrównać i polać polewą czekoladową. Najlepiej smakuje następnego dnia.