Składniki :

ciasto:

 

5 jajek

2 szklanki mąki

3/4 szklanki oleju

1i 1/2 szklanki

1 cukier waniliowy

1 proszek do pieczenia

 

Masa budyniowa:

2 i 1/2 szklanki mleka

2 budynie śmietankowe (po 40 g.)

5-6 łyżek cukru

25 dag . Margaryny

 

Ponadto:

 

1 kg. śliwek

polewa czekoladowa

Wykonanie:

 

Do miski wbić jajka, dodać cukier połączony z cukrem waniliowym. Ubić na puszystą masę. Dodać olej, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wylać na posmarowaną blaszkę lub wyłożoną papierem do pieczenia. Umyć śliwki, odsączyć wypestkować, i ułożyć na cieście rozcięciem do góry. Piecz około 40 minut w180 C. Ciasto zostawić do ostygnięcia. Ugotować budyń i wystudzić. Wystudzony budyń utrzeć z margaryną. Ciasto posmarować masą budyniową tak, by zapełnić wgłębienia z owocami. Wyrównać i polać polewą czekoladową. Najlepiej smakuje następnego dnia.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *