Składniki:

Ciasto :

3 szklanki mąki pszennej

25 dag.  margaryny

1 szklanka cukru pudru

1i 1/2 łyżeczki  proszku do pieczenia

5  żółtek

Wykonanie:

Z podanych składników wyrobić ciasto. Podzielić na 2 części: jedną część wyłożyć na  wysmarowaną i posypana bułką tartą blachę i piec w nagrzanym piekarniku około 30 minut w 180 C.

Beza:

5 białek

1 szklanka cukru

płatki migdałowe

Wykonanie:

Białka ubić dodawać po trochę cukier ubić na sztywna pianę.  Drugą część ciasta wyłożyć wysmarowaną i posypana bułką tartą blachę na to ciasto dać ubitą pianę , posypać płatkami migdałowymi i piec około 30-35 minut w 160C.w tej samej blaszce co poprzednie ciasto.

Galaretka :

2 galaretki wiśniowe

1 szklanka soku wiśniowego

2 szklanki wody

wiśnie

Wykonanie:

Rozpuścić galaretki w 1 i 1/2 szklanki wody dodać sok z wiśni  odstawić do stężenia Na ostudzone pierwsze ciasto bez niczego wyłożyć wiśnie na to tężejącą galaretkę , wstawić do lodówki.

 

1/2 litra śmietany kremówki

1 łyżka cukru pudru

1 fix do śmietany

1 serek mascarpone Piątnica

Wykonanie:

Śmietanę ubić z łyżką cukru pudru  dodać  1 fix i potem dodać serek mascarpone  Tą masę wyłożyć na stężałą galaretkę ,i  na to dać   ciasto z bezą. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc .

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *