Składniki:
Ciasto :
3 szklanki mąki pszennej
25 dag. margaryny
1 szklanka cukru pudru
1i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 żółtek
Wykonanie:
Z podanych składników wyrobić ciasto. Podzielić na 2 części: jedną część wyłożyć na wysmarowaną i posypana bułką tartą blachę i piec w nagrzanym piekarniku około 30 minut w 180 C.
Beza:
5 białek
1 szklanka cukru
płatki migdałowe
Wykonanie:
Białka ubić dodawać po trochę cukier ubić na sztywna pianę. Drugą część ciasta wyłożyć wysmarowaną i posypana bułką tartą blachę na to ciasto dać ubitą pianę , posypać płatkami migdałowymi i piec około 30-35 minut w 160C.w tej samej blaszce co poprzednie ciasto.
Galaretka :
2 galaretki wiśniowe
1 szklanka soku wiśniowego
2 szklanki wody
wiśnie
Wykonanie:
Rozpuścić galaretki w 1 i 1/2 szklanki wody dodać sok z wiśni odstawić do stężenia Na ostudzone pierwsze ciasto bez niczego wyłożyć wiśnie na to tężejącą galaretkę , wstawić do lodówki.
1/2 litra śmietany kremówki
1 łyżka cukru pudru
1 fix do śmietany
1 serek mascarpone Piątnica
Wykonanie:
Śmietanę ubić z łyżką cukru pudru dodać 1 fix i potem dodać serek mascarpone Tą masę wyłożyć na stężałą galaretkę ,i na to dać ciasto z bezą. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc .