Ciasto żółte-składniki:

9 dkg. masła
5 żółtek
15 dkg. cukru pudru
3 łyżki śmietany
1 mała łyżeczka proszku do pieczenia
9 dkg.mąki   (przesianej )

Wykonanie:

Utrzeć masło z żółtkami i cukrem dodać pozostałe składniki wymieszać wyłożyć do dużej tortownicy wysmarowanej i wysypanej bułką.

Ciasto białe -składniki:
5 białek
15 dkg. cukru pudru
9 dkg .mąki ziemniaczanej
6 dkg mąki poznańskiej
9 dkg. masła

Wykonanie:

Ubić pianę z białek z cukrem pudrem dodać wszystkie składniki wymieszać i na końcu dodać roztopiony i wystudzony tłuszcz wymieszać i wyłożyć na ciasto żółte.

Ciasto brązowe-składniki:

4 całe jaja
12 dkg. cukru pudru
7 dkg . mąki poznańskiej
3 dkg . kakao

Wykonanie:

Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z cukrem pudrem na sztywno dodać żółtka i jeszcze trochę  ubijać dodać mąkę i kakao wymieszać i wylać na ciasto białe .Piec około 30 minut w 180°

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *