Składniki:
Biszkopt:
5 jajek
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Jajka ubić z cukrem do białości.Dodajemy przesiane mąki z proszkiem delikatnie mase mieszamy i wykładamy na blaszkę wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą lub mąką.Piec w piekarniku 180 C. przez 20 minut.
Składniki:
2 galaretki truskawkowe rozpuścić w 1 szklance wody.
2 galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wody .
Masa budyniowa:
2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
3 żółtka
2 łyżki maki pszennej
2 łyżki maki ziemniaczanej
1 kostka masła
Wykonanie:
Do garnka wlewamy 1 i 1/2 szklanki mleka dodajemy ,cukier ,cukier waniliowy,masło i zagotowujemy.W reszcie mleka rozrabiamy obydwie mąki i żółtka .Wlewamy na gotujące się mleko. Zagotowujemy ,mieszając . Wylewamy gorąca masę na biszkopt pomału najlepiej łyżką Na masę wykładamy krakersy ,odstawiamy na chwilkę aż masa zastygnie .
Składniki:
Pianka:
2 śnieżki
1 i1/2 szklanki mleka
2 galaretki
Wykonanie:
Śnieżki ubijamy na końcu wlewamy ostudzoną galaretkę( tą rozrobioną wcześniej w 1 szklance wody ) .Taką masę wykładamy na krakersy i odstawiamy do lodówki, do schłodzenia . Na koniec zalewamy tężejącą galaretką (tą w 2 szklankach wody),i ponownie odstawiamy do schłodzenia.