Składniki:

Biszkopt:

5 jajek

1 szklanka cukru

3/4 szklanki mąki pszennej

1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Jajka ubić z cukrem  do białości.Dodajemy przesiane mąki z proszkiem  delikatnie mase mieszamy  i wykładamy na blaszkę wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą lub mąką.Piec w piekarniku 180 C. przez 20 minut. 

Składniki:

 2 galaretki truskawkowe rozpuścić w 1 szklance wody.

 2 galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wody .

Masa budyniowa:

2 szklanki mleka

1/2 szklanki cukru

1 cukier waniliowy

3 żółtka

2 łyżki maki pszennej

2 łyżki maki ziemniaczanej

1 kostka masła

Wykonanie:

Do garnka wlewamy 1 i 1/2 szklanki mleka dodajemy ,cukier ,cukier waniliowy,masło i zagotowujemy.W reszcie mleka rozrabiamy obydwie mąki i żółtka .Wlewamy na gotujące się mleko. Zagotowujemy ,mieszając . Wylewamy gorąca masę na biszkopt pomału najlepiej łyżką Na masę wykładamy krakersy ,odstawiamy na chwilkę aż masa zastygnie .

Składniki:

Pianka:

 2 śnieżki

1 i1/2 szklanki mleka

2 galaretki

Wykonanie:

 Śnieżki ubijamy na końcu wlewamy ostudzoną galaretkę( tą rozrobioną wcześniej w 1 szklance wody ) .Taką masę wykładamy na krakersy i odstawiamy do lodówki, do schłodzenia . Na koniec zalewamy tężejącą galaretką (tą w 2 szklankach wody),i ponownie odstawiamy do schłodzenia.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *