Składniki:
Ciasto:

5 jajek

2 i 1/2 szklanki mąki pszennej

2 i 1/4 szklanki cukru

25 dag. margaryny

3 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżeczki kakao

Krem:

1 budyń waniliowy

1/2 litra mleka

12 i 1/2 kostki masła

2 żółtka

30 dag. truskawek

Wykonanie:

Ciasto:

Cukier ucieramy z żółtkami, dodajemy margarynę, mąkę i proszek do pieczenia. Ubijamy białka, dodajemy do ciasta. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dajemy kakao. Na blachę wysmarowaną i wysypaną bułką tartą wylewamy najpierw jasne ciasto, a na to ciemne. Pieczemy 30 minut w temperaturze 185 C.

Krem:

Budyń rozpuścić w 1/2 szklanki mleka, resztę mleka zagotowujemy. Gdy zacznie wrzeć, dodajemy rozpuszczony budyń jeśli nie jest gęsty, dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w zimnej wodzie. Masło ucieramy z żółtkami na puszystą masę, dodajemy do masy partiami schłodzony budyń. Truskawki umyć, obrać z szypułek i osuszyć.

Przełożenie ciasta:

Na ostudzonym cieście układamy pokrojone na ćwiartki owoce, zalewamy je kremem budyniowym. Ciasto można posypać startą czekoladą.

 

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *