CIASTO WIŚNIOWA FANTAZJA

Biszkopt:

Składniki:

6 jajek
1 i 1/2 szklanki cukru
1 i 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

Pianka wiśniowa:


Składniki:


2 śnieżki

400 ml zimnego mleka
2 galaretki wiśniowe

Dodatkowo:

1 słoik wiśni bez pestek w syropie około 450g
400 ml. śmietany kremówki
1 cukier waniliowy
cukier puder
posypka czekoladowa
 szklanka o pojemności 250 ml

Wykonanie:

Biszkopt:

Jajka ubić z cukrem do białości. Od odmierzonej wcześniej mąki odjąć 2 łyżki i dodać w to miejsce 2 łyżki kakao. Do masy jajecznej przesiać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 20minut w 180 stopniach. Upieczony biszkopt przekroić na pół. Na spodni biszkopt wyłożyć odsączone wiśnie z syropu.

Pianka:

2 galaretki rozpuścić w 1/2 litra wody. Śnieżki ubić z mlekiem. Dodać ostudzone galaretki, zmiksować razem. Tężejącą masę wylać na biszkopt z wiśniami. Przykryć drugim biszkoptem, który należy nasączyć syropem z wiśni jeśli syrop jest za słodki, zakwasić go sokiem z cytryny. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem waniliowym na sztywno. Lekko posłodzić do smaku. Ubitą śmietanę rozsmarować na cieście. Wierzch posypać posypką czekoladową lub startą czekoladą deserową.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *