Biszkopt:
Składniki:
6 jajek
1 i 1/2 szklanki cukru
1 i 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Pianka wiśniowa:
Składniki:
2 śnieżki
400 ml zimnego mleka
2 galaretki wiśniowe
Dodatkowo:
1 słoik wiśni bez pestek w syropie około 450g
400 ml. śmietany kremówki
1 cukier waniliowy
cukier puder
posypka czekoladowa
szklanka o pojemności 250 ml
Wykonanie:
Biszkopt:
Jajka ubić z cukrem do białości. Od odmierzonej wcześniej mąki odjąć 2 łyżki i dodać w to miejsce 2 łyżki kakao. Do masy jajecznej przesiać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 20minut w 180 stopniach. Upieczony biszkopt przekroić na pół. Na spodni biszkopt wyłożyć odsączone wiśnie z syropu.
Pianka:
2 galaretki rozpuścić w 1/2 litra wody. Śnieżki ubić z mlekiem. Dodać ostudzone galaretki, zmiksować razem. Tężejącą masę wylać na biszkopt z wiśniami. Przykryć drugim biszkoptem, który należy nasączyć syropem z wiśni jeśli syrop jest za słodki, zakwasić go sokiem z cytryny. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem waniliowym na sztywno. Lekko posłodzić do smaku. Ubitą śmietanę rozsmarować na cieście. Wierzch posypać posypką czekoladową lub startą czekoladą deserową.