Składniki:

1 szklanka wiórek kokosowych

1 szklanka maku suchego

1i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

6 białek

1/2 szklanki cukru

Masa budyniowa:

1/2 litra mleka

6 żółtek

2 budynie śmietankowe

Wykonanie:

Białka z cukrem miksujemy dodajemy po trochu wiórki kokosowe , mak, proszek do pieczenia. Na blaszkę wyłożoną pergaminem do pieczenia posmarowany tłuszczem, wyłożyć ciasto i piecz na złoty kolor w temperaturze190 C. około 20minut.

Masa budyniowa:

1/2 litra mleka

2 budynie śmietankowe

1 zółtko

3-4 łyżki cukru

1/2 kostki masła

Ponadto:

spirytus lub inna czystawódka

cukier

cytryna

zapach rumowy

biszkopty okrągłe

Wykonanie:

Z pół litra mleka odlac 1/2 szklanki dodac dwa budynie,żółtko i cukier wymieszac wlac do gotującego się mleka. Ugotowac budyn.Po wystudzeniu dodac masło zmiksowac.Połowę masy wyłożyc na przekrojony biszkopt i przykryc drugim posmarowac resztą kremu.Na krem położyc biszkopty nasączone w wódce. Wierzch biszkoptów polac polewą czekoladową . Odstawić ciasto do lodówki aby masa budyniowa i czekoladowa zastygła .

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *