Składniki:

1 kostka margaryny Kasia
4 szklanki mąki
5 żółtek
1 szklanka cukru
powidła śliwkowe
1 szklanka cukru pudru
1 kisiel wiśniowy
bakalie

Wykonanie:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać żółtka oraz posiekaną nożem margarynę i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na trzy części. Jedną większą i dwie mniejsze. Do jednej z mniejszych części dodać kakao i ponownie zagnieść. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć większą część ciasta, posmarować powidłami, posypać bakaliami wierzch przykryć ciastem z kakaem startym na tarce o dużych oczkach. Białka ubić na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier i kisiel.
Ubitą pianę wyłożyć na ciasto ciemne. Ciasto piec w całości przez 40-50 minut w temperaturze 180 stopni C. Najlepsze jest
na drugi dzień.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *