Składniki:

 

1 szklanka białek

1 szklanka mąki

1 szklanka cukru

1 kostka masła(25 dag.)

1/3 szklanki maku

1/3 szklanki kokosu

1/3 szklanki musli z owocami

1 cukier waniliowy

1/2 łyżeczki soli

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

1 tabliczka czekolady

kilka łyżek śmietanki

Wykonanie:

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, wymieszać ze śmietanką.

Ciasto:

Masło roztopić i przestudzić. Białka ubić z dodatkiem soli na sztywną pianę. Wszystkie suche składniki wymieszać, wlać roztopione masło, wymieszać mikserem na wolnych obrotach. Dodać stopniowo pianę ubitą pianę z białek i dalej mieszać delikatnie łyżką. Blaszkę 24×28 cm. wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto i piec około 40 -45minut w temperaturze 180 C. W trakcie pieczenia można przykryć papierem żeby się nadmiernie nie zrumieniło. Po wystudzeniu ozdobić polewą czekoladową.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *