Składniki:
1 kostka margaryny
3 szklanki mąki przesianej
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Piana:
5 białek
2 kisiele porzeczkowe
1 szklanka cukru
1/2 kg. borówek amerykańskich
2 łyżki bułki tartej
Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto.1/3 zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika. Resztę ciasta rozwałkować i wyłożyć na blachę. Na ciasto wysypać równomiernie bułkę tartą. Borówki amerykańskie umyć i osuszyć. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę,dodać suche kisiele i dalej ubijać. Ciasto nakłuć widelcem,posypać bułką tarta,wyłożyć borówki amerykańskie,ubitą pianę z kisielem i na wierzch potrzeć ciasto z zamrażalnika. Piecz około 45 minut w temp.180 C. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.