CIASTO Z BORÓWKAMI

Składniki:

1 kostka margaryny

3 szklanki mąki przesianej

1 szklanka cukru

1 cukier waniliowy

5 żółtek

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Piana:

5 białek

2 kisiele porzeczkowe

1 szklanka cukru

1/2 kg. borówek amerykańskich

2 łyżki bułki tartej

Wykonanie:

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto.1/3 zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika. Resztę ciasta rozwałkować i wyłożyć na blachę. Na ciasto wysypać równomiernie bułkę tartą. Borówki amerykańskie umyć i osuszyć. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę,dodać suche kisiele i dalej ubijać. Ciasto nakłuć widelcem,posypać bułką tarta,wyłożyć borówki amerykańskie,ubitą pianę z kisielem i na wierzch potrzeć ciasto z zamrażalnika. Piecz około 45 minut w temp.180 C. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *