CIASTO Z BRZOSKWINIAMI

Składniki:

biszkopt:

3 jajka

3/4 szklanki cukru

3/4 szklanki mąki

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżeczki kakao

Krem:

2 budynie śmietankowe po 40 g.

8 dag. cukru

1 żółtko

1 szklanka mleka

25 dag. masła

3 łyżeczki soku z brzoskwiń

Ponadto:

1 galaretka brzoskwiniowa

1 puszka brzoskwiń

5 biszkoptów

Wykonanie:

Białka ubijamy z cukrem,na przemian dodajemy po 1 jajku i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao.Ciasto przekładamy do wysmarowanej blaszki lub wyłożonej papierem do pieczenia Pieczemy około 30 minut w 180 C. W 1/2 szklanki mleka rozrobić budyń i żółtko. Resztę mleka wraz z cukrem zagotować. Ugotować budyń i ostudzić. Masło utrzeć dodawać po łyżce budyniu oraz sok. Część kremu rozsmarować na cieście,resztę przełożyć do szprycy i wyciskać dekoracyjne rozetki na około ciasta. Galaretkę rozpuścić w 400 ml. gorącej wody, rozmieszać przestudzić,biszkopty pokruszyć na ciasto brzoskwinie pokroić i ułożyć na pokruszonych biszkoptach. Zalać tężącą galaretką. Wstawić do lodówki na noc.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *