Składniki;
1puszka gruszek, lub 5 świeżych
5 jajek
1/2 szklanki cukru
1 cukier wanilinowy
3 łyżki kakao
1/2 szklanki oleju
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka i sok z 1 cytryny
1biała czekolada
Wykonanie;
Gruszki odsączyć z zalewy, jeśli świeże obrać i przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne. Oddzielić żółtka od białek. Ubić piane z białek, pod koniec ubijania dodać 1/2 szklanki cukru i cukier wanilinowy, następnie ciągle miksując dodawać po jednym żółtku i olej. Mąkę przesianą wymieszać z proszkiem do pieczenia i z kakao i dodać do pozostałych składników. Wymieszać delikatnie i wyłożyć do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Na wierzchu poukładać połówki gruszek. Piec w nagrzanym piekarniku około 40 minut w temperaturze 180 C Po upieczeniu posypać startą na wiórki białą czekoladą.